sestdiena, 2011. gada 5. marts

Gaismu apvienošana no dažādiem virzieniem

Novērojumi
Viena akcentēta gaisma rada spēcīgu ēnu uz objekta. Asu kontrastu starp gaismas un ēnas zonām var samazināt apvienojot gaismas no citiem virzieniem. Spēcīgs  gaismas akcents no vienas puses rada dominējošu skata virzienu. Papildinot galveno frontālo apgaismojumu ar kontrapgaismojumu tekstūras var redzēt arī objekta aizmugurē. Izkliedēta gaismu no augšas samazina trīsdimensionālu iespaidu pretēji frontāli akcentētai gaismai.

Secinājumi
Gaismas akcents uzlabo trīsdimensionalitāti objektiem. Vairāku gaismekļu lietošana samazina gaismēnas kontrastu un padara tekstūras vairāk pamanāmas. Lietojot līdzvērtīgas jaudas apgaismojumu no dažādām pusēm samazinās trīsdimensionālais efekts. Papildinot akcentēto gaismu ar zemākas intensitātes kontrgaismu rada līdzsvarotu iespaidu. Šī apgaismojuma koncepcija piešķir objektam trīsdimensionālāku izskatu un nodrošina, ka  arī ēnas zonas ir baudāmas. Svarīgās zonas ir ideāli sabalansētas ar pamatgaismām.
Ja objekti ir apskatāmi no visām pusēm, objekta aizmugures tekstūras var uztvert efektīvāk. Izkliedētā gaismā - piemēram griestu gaismas var samazināt aso kontrastu starp gaišām un tumšām zonām, kas saglabā akcentēto gaismu un samīkstina rezultātu. Apgaismojums tikai ar netiešu, izkliedētu gaismu nedod gandrīz nekādas ēnas un rada vāju skulpturālo, trīsdimensionālo efektu.



Izkārtojums
Akcentētās gaismas mērķis ir objekts no priekšpuses virzienā uz vienu pusi. Uzlabot apgaismojumu var ne tikai no priekšas, bet no pretējās puses. Kontrgaismas apgaismo objektu no aizmugures. Optimālais gaismas stara slīpums uz objektiem ir aptuveni 30 ° pret vertikāli. Tas ļauj izvairīties no stipriem atspīdumiem vai nevēlamām ēnām uz cilvēkiem vai objektiem.


















Piemēri
Gaismu apvienošana no dažādiem virzieniem
ERCO

Nav komentāru: